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[행복 글로벌]우리 문화 알리기 Traditional Korean Tea Ceremony
행복 글로벌’은 외국인에게 우리의 문화를 설명하고 함께 즐길 수 있는 안내서입니다. 그 시작으로 ‘다도’ 즐기는 방법을 소개합니다. 정성스레 마련한 차를 어떻게 즐길 수 있는지, 다도 도구를 설명하는 것부터 시작해보세요.
Dado Utensils

1 tea cup (찻잔)
2 tea pot (다관)
3 tea jar (차호)
4 cooling bowl (숙우)
5 tea spoon (차수저)
6 saucer (잔받침)
7 disposing bowl (퇴수기)
8 kettle (주전자)



1. Grab the handle of the kettle and pour hot water into the cooling bowl.
주전자를 숙우 위로 높이 들어 가늘게 물을 따른다.

2. Open the lid of the tea pot and pour the cooled-downed water from the bowl.
다관 뚜껑을 열고 숙우의 물을 따른다.

3. Fill 80% of the tea cups with water out of the tea pot, starting from the elderly guest and finally to the host’s. (This is to warm the tea cups.)
1번(상석 손님) 찻잔부터 시작하여 주인(차 우림이)의 잔을 마지막으로 찻잔의 80% 정도로 물을 따른다. 

4. Pour hot water again into the cooling bowl.(Cool water down to 70~80 C)
숙우에 차 우릴 물을 따른다(물 온도를 70~80 C로 식히기 위해).

5.
Pour the water into the tea pot from the bowl and close the lid. While the tea is being brewed, dispose the water from the tea cups into the disposing bowl.

숙우의 물을 다관에 따르고 다관 뚜껑을 닫은 후 주인의 찻잔부터 퇴수기에 비운다.

6.
First fill the host’s tea cup up to 70% of the cup and check the color of the tea. Then slowly pour the guest’s tea cups, dividing in three pourings to keep the density equal.
다관의 차를 주인 잔에 조금 따라 차 색을 살핀 후 세 번에 나누어 모든 잔에 차를 70% 정도 따른다.

7.
Serve the tea with saucers in the order above.(most elderly→host)
1번 잔부터 잔받침에 올려서 드린다.

8.
To drink tea the traditional way: Leave the saucer on the table and hold the tea cup up to your chest. Examine the color and bring the tea cup near your chin and enjoy the scent, then slowly drink it without bending your neck.(You can taste the best of it when drinking in three sips)
잔받침은 내려놓고 찻잔만 들어 올려 가슴 높이에서 차 색을 보고 턱 부근에서 향을 맡고 고개를 숙이지 않은 채 차를 마신다(세 모금에 나누어 음미하며 마신다).

9.
When the host retrieves the tea cups back from the guests, it must be done with both hands. Place the tea cup down on the table with the right hand, then the saucer on the side with both hands.

찻잔을 걷을 때는 두 손으로 받아 오른손으로 찻잔을 제자리에 놓고 두 손으로 받침을 높인다.

10. Second brewing: Repeat ‘4’ and after water is cooled down, pour the water into the tea pot and let it brew. You do not need to add more tea leaves. 두 번째 우릴 물을 숙우에 붓고 다관 뚜껑을 열어 숙우의 물을 다관에 붓는다. 이때 차는 더 넣지 않는다.

11. The guests may be served with ‘dasik’-snack for tea-while waiting for the tea being brewed. 손님은 차를 기다리는 동안 다식을 먹는다.

12.
Serve the tea the same way as above.
1번 잔부터 차를 따른다.

13.
After the second cup, the host may ask for more tea. It is polite to reject.
두 번째 차를 마시고 주인이 손님에게 더 마실지를 묻는데 보통 사양하는 것이 예의이다.

14. Retrieve all tea cups and clean up.
찻잔을 걷고 다기는 모두 제자리에 놓는다.

김명연
디자인하우스 (행복이가득한집 2008년 10월호) ⓒdesign.co.kr, ⓒdesignhouse.co.kr 무단 전재 및 재배포 금지